Fruitbomen in de moestuin

In een moestuin of kleine tuin kan je niet iedere fruitsoort aanplanten die je graag zou willen. Het past gewoonweg niet in de tuin om iedere boomsoort er in te zetten. Maar voor welke soorten ga je dan wel en welke laat je misschien toch maar achterwege?

In een tuin met beperkte ruimte zou ik persoonlijk kiezen voor zekerheid en opbrengst. Je kan natuurlijk een amandel, kaki of perzik in de tuin zetten. Die nemen dan best veel plek in maar de zekerheid op oogst is beperkt en in het geval van de amandel is de oogst ook niet mega groot. Deze soorten zou ik dus achterwege laten als de ruimte niet oneindig is. Ook zou ik dan niet zo snel een kers aanplanten. Een kers wordt van nature een mega grote boom en dan heb je veel oogst. Maar koop je een dwergkers die veel kleiner blijft dan is die oogst ook maar klein. Zeker als de vogels dan ook nog de helft van je kersen wegsnoepen blijft er niet veel over. Als kersen je favoriet zijn en je ze heel graag uit eigen tuin wilt is dat natuurlijk een overweging waard maar dat geld voor iedere soort die je heel graag uit eigen tuin wilt eten. De vraag is dan, wat wil je er voor opofferen aan andere soorten om ruimte te maken?

De fruitbomen die je in en bij de moestuin kiest zijn in mijn ogen toch gewoon de oude vertrouwde soorten. Appels, peren en pruimen. Maar ook een nieuweling als de nashipeer kan zeker bij deze soorten horen. Allemaal groeien ze goed in ons klimaat, je hebt ieder jaar oogst en hoe groter de boom hoe beter de oogst wordt. En als je zo veel oogst hebt dat je ze vers niet meer allemaal kan opeten dan zijn deze soorten ook praktisch. Je kan het fruit makkelijk verwerken tot jam, sap, moes of in een taart gebruiken. Zo gaat er niets van je oogst verloren.

Laagstam appels

Je denkt misschien wat saai, appels en peren maar dat is zeker niet het geval. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten appels en peren. Veel mensen kennen alleen de appels ‘Elstar' en ‘Jonagold’ of de peren ‘Conference’ en ‘Gieser Wildeman’ maar er zijn zo veel leuke soorten die er allemaal anders uitzien en smaken. Dus ga vooral op zoek naar de appel, peer of pruim die jij het aller lekkerst of mooist vindt om die in je tuin te planten! Zo hebben wij ‘Pinova’ en ‘Santana’ appels in de tuin omdat die anti-allergeen zijn en Merel deze wél kan eten. We hebben een peer genaamd ‘Durondeau’, je vind ze nooit in de winkel maar de bijnaam van deze peers is “koning der peren”. Die naam kreeg de soort niet voor niets zullen we maar zeggen. Ook hebben we bijvoorbeeld appels die rood zijn van binnen zoals het ras ‘Dries’. Prachtig rood gekleurd vruchtvlees en echt wel wat anders dan die appeltjes van de supermarkt.  

Nashiperen zijn wat lastiger te verkrijgen en er zijn geen honderden soorten zoals bij de peer en appel wel het geval is. De meest voorkomende soorten zijn Hosui en Kosui. Prima bomen en ze leveren ons lekkere nashipeertjes op. Maar als je echt goed gaat zoeken vind je ook bij de nashi’s veel meer rassen. Wij hebben inmiddels 13 verschillende nashipeer rassen in de tuin staan waar bijvoorbeeld ook weer een rode soort tussen zit. Maar iedere nashipeer vind ik eigenlijk lekker. In deze blog vertel ik waar we ons fruitbomen kopen.

Nashipeer Tama
Een kleine tuin met beperkte keuze hoeft dus zeker niet te betekenen dat het saai is om alleen maar appels, peren en pruimen te planten. Ook deze misschien simpele en herkenbare soorten kunnen je verrassen als je de juiste soorten kiest en vormen de basis voor een goede opbrengst.

November t/m februari zijn de maanden dat er weer volop bomen geplant kunnen worden. Ga jij binnenkort bomen kopen en ben je benieuwd hoe je hem goed aanplant? Lees dan deze blog.