Geroosterde spruiten
Spruiten koken, daarna pletten met een glas en vervolgens in de oven roosteren met kruiden naar wens. TikTok en Instagram staan er vol mee, en ik heb het ook uitgeprobeerd!
De afgelopen weken probeer ik meer de keuken in te duiken. Ik houd namelijk van eten verbouwen, lekker eten en stiekem vind ik zelf eten bereiden ook hartstikke leuk (alleen dan niet als 'klusje' tussendoor). Het lijkt me leuk om recepten waar veel moestuin producten in zitten hier te gaan verzamelen. En vandaag beginnen we dus met 'geroosterde spruiten'.
Ingrediënten
- Spruiten
- Kruiden naar wens (ik gebruikte edelgistvlokken, gerookte paprika, zout en peper)
- Beetje olijfolie
Recept
- Oogst de spruiten uit je moestuin (voor winterteelt zaai je in mei en dan kun je november, december, januari flink oogsten).
- Maak je spruitjes schoon. Dat doe je door het 'kontje' eraf te snijden waarmee ze aan de plant vast zaten, je kan dan de buitenste blaadjes verwijderen.
- Kook ze 8 minuten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat ze goed uitlekken en leg ze vervolgens op een bakplaat met daarop bakpapier. Druk ze plat met een glas.
- Voeg wat olie en kruiden toe en mix het voorzichtig door elkaar.
- Zet de bakplaat in de oven en rooster de spruiten 30 minuten op 200 graden (houdt het even in de gaten want de tijd kan wat verschillen per oven).
- Ze zijn klaar als de buitenkant knapperig is.
Ik vind het een geslaagd recept. Tuurlijk proef je na het roosteren dat het nog steeds spruitjes zijn, maar doordat ze lekker knapperig worden én gekruid zijn is het veel lekkerder. Ik had mijn bakplaat in ieder geval in 2 minuten op ..... zo uit het vuistje. Dat doe ik met normaal gekookte spruitjes echt niet!