In november zijn de meeste eetbare bomen en struiken hun blad wel verloren. Op dat moment kunnen ze dan ook het best uitgegraven worden en op een nieuwe plek worden aangeplant. Het duurt nu dus nog wel 2 maanden voor je kunt gaan planten, maar toch is het nu al tijd om in actie te komen. Plantgoed is de afgelopen jaren steeds vroeger uitverkocht. Sommige soorten zijn al uitverkocht voordat het plantseizoen überhaupt van start is gegaan. Daarbij is het natuurlijk ook een heerlijk klusje om in de maand oktober na te denken over welke planten je graag wil toevoegen in de tuin, want het meeste is wel geoogst uit de moestuin.

De afgelopen jaren hebben wij heel veel planten gekocht, zowel voor onszelf als voor klanten waar we eetbare tuinen en weides hebben aangeplant. Onderstaand vind je een lijstje van onze favorieten leveranciers en waarom!

Floris Komen van Floris Bomen is een bekende van ons. Floris zit in Den Dungen en dat is het dorp waar Ruud is opgegroeid en waar ik ook samen met Ruud 5 jaar heb gewoond. Jaren geleden kocht Ruud daar voor het eerst een aantal fruitbomen met zijn moeder en broertje Rob (toen nog voor in de tuin bij Ruud zijn ouders). Jaren later ging Rob er stage lopen en inmiddels werkt hij daar nog af en toe voor een klein zakcentje. Op dit moment is Rob bezig om zelf een kwekerij op te zetten, dus ik hoop dat we de komende jaren ook daar plantgoed kunnen gaan kopen.

Floris is op 10 minuten rij afstand van ons huis. We kennen de weg redelijk in de kwekerij en ook niet onbelangrijk, Floris heeft een biologische kwekerij. De meest fruitbomen komen dan ook van Floris vandaan.

In oktober heeft Floris altijd een opendag. Afgelopen jaar ging die niet door i.v.m. corona, maar hopelijk gaat die dit jaar wel weer door! Tijdens de opendag kun je rondlopen in de kwekerij en alvast bomen uitkiezen die je graag in november zou willen ophalen. Dat doe je door een label aan de boom te hangen met je naam. Het fijne van de opendag is dat het meeste fruit aan de bomen rijp is om te plukken, dus je kan direct proeven wat voor fruitboom je koopt. Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt op de opendag van 2019.

Openingstijden: november t/m maart op vrijdagen en zaterdagen van 10:00 tot 17:00 uur. 

Eetbaargoed is een online winkel. Ooit hebben we een grote bestelling bij Esther en Arjan zelf opgehaald en een kleine rondleiding gekregen in de kwekerij, maar in principe is dit niet mogelijk. Eetbaargoed heeft veel bijzondere rassen en de webshop is dan ook vooral bekend onder voedselbossers. Wij hebben er o.a. onze groene asperge klauwen gekocht. Alles is biologische, tenzij anders aangegeven.

Voorheen kochten we ons kleinfruit altijd overal en nergens. In een normaal geval koop je dat natuurlijk maar één keer, maar wij hebben het altijd wel weer nodig voor een klant of nieuw project. We stekken veel, maar soms is er niet tegen op te stekken. Moestuinweetjes heeft dit jaar het assortiment flink uitgebreid. De levering is super goed en snel. Biologisch vinden we hier minder belangrijk omdat er toch slecht is aan te komen in het geval van kleinfruit. Mocht je hier iets willen bestellen, met de kortingscode MOESTUIN.WELKOM krijg je €5,- korting op je eerst bestelling en met MOESTUIN.ADVIES 5% korting op je hele bestelling (altijd). Kortingscodes zijn niet te combineren. 

Aborealis is ook een online webshop met bijzondere soorten. We kochten daar onder andere schapenbes, koningsnoot, zoethout, suiker hortensia en chinese kastanje.

Verder kopen we ook nog wel op andere plekken plantgoed, maar dat is allemaal niet toegankelijk voor een particulier dus daar heb je precies helemaal niks aan! Andere kwekerijen zijn te vinden via Biotuinwijzer.

 

Deze post bevat geen affiliate links.