Pootaardappelen voortrekken

Ieder jaar worden de eerste pootaardappelen rond februari verstuurd. Zo ook vanuit onze eigen webshop. Het is dan alleen nog te vroeg om ze te poten. De vroege aardappelen poot je pas rond april. De kans op nachtvorst is dan kleiner en het duurt na het poten nog wel even voordat het loof boven is. Maar als je de pootaardappelen in februari ontvangt, hoe bewaar je ze dan tot april?

Je hebt het vast wel eens gehad met aardappelen die je bij de supermarkt kocht. Je bewaard ze in de kelder of in een donker keukenkastje en na een aantal weken komen de lange uitlopers je tegemoet. Dat is precies wat je niet wilt bij de pootaardappelen. Door de lange uitlopers verliezen de knollen vocht en energie. Je wilt bij pootaardappelen juist korte stevige uitlopers kweken. Daarom ga je ze voortrekken, ook wel voorkiemen genoemd.


Wanneer je je pootgoed ontvangt kan je dit het beste op een lichte, droge plaats van ongeveer 10ºC bewaren. Bij ons is dit de bijkeuken. Wij leggen de pootaardappels meestal in een klein kratje omdat het er nogal veel zijn. Heb je er echter maar een paar dan zijn eierdozen ook super handig. Je kan dan ieder aardappeltje in een eigen cel leggen. Zet ze echt in goed daglicht. Normaal moet je aardappels juist niet in het licht bewaren omdat ze dan groen worden en solanine produceren, wat giftig is, maar nu moet dat dus wel! Bij pootaardappelen is het juist de bedoeling dat we groene uitlopers krijgen. Dat wordt namelijk het nieuwe loof van onze planten. Daar is voldoende licht voor nodig net als bij jonge zaailingen.


Wanneer je geen koele lichte ruimte hebt bewaar ze dan nog koeler bij 2ºC - 6ºC (maar niet in de koelkast)! Dit vertraagd het uitlopen en zo voorkom je als nog lange uitlopers. Wanneer je aardappelen toch beginnen met uitlopen verplaats je ze naar een zo koud mogelijke lichte plek. Zo worden de uitlopers alsnog groen.

Heb je nou toch lange uitlopers omdat je aardappels te donker hebben gelegen? Dan hoef je ze niet direct weg te gooien. Als de uitlopers niet al te lang zijn kan je proberen ze voorzichtig te poten en de uitlopers niet te beschadigen maar vaak breken ze dan alsnog af. Heb je echt hele lange uitlopers van 7 cm +, dan zou ik ze gewoon afbreken en de aardappel zonder de uitlopers uitplanten. Meestal heeft de knol nog wel energie om opnieuw te beginnen.

Uiteindelijk kan je begin april de pootaardappeltjes in de grond stoppen en kunnen ze uitgroeien tot mooie aardappelplanten met hopelijk een flinke oogst. Heb je nog geen aardappels in huis? Je kan ze hier bestellen in de webshop.