Wat doe je tegen slakken?

De angst van elke moestuinier, op de moestuin aankomen en je gehele planten onder de slakken zien zitten. Of juist geen slakken meer maar wel kale planten.

De stomme slijmerige weekdiertjes komen vooral te voorschijn als het vochtig weer is. Na een flinke regenbui zijn ze vaak overal te vinden. Maar zijn ze eigenlijk wel zo stom? De huisjesslakken niet. Er is er eigenlijk maar één, de segrijnslak, die levende planten eet. Verder eten huisjesslakken vooral dood plantmateriaal zoals bladeren. Zo wordt de mulchlaag afgebroken en omgezet. Ook eten sommige huisjesslakken de eitjes van naaktslakken of zelfs de naaktslakken zelf op!

De naaktslak daarentegen kan samen met de segrijnslak flinke schade aanrichten in de moestuin. In een nacht tijd kunnen honderden slakken tevoorschijn komen en zich tegoed doen aan jouw groentes. Ze eten wel vooral jong en vers blad. Het is dus belangrijk om je zaailingen en bijvoorbeeld sla planten te beschermen. Oudere courgette planten zijn bijvoorbeeld minder geliefd.

Wat helpt er nu het beste tegen die vervelende naaktslakken?

  • Natuurlijk evenwicht

De beste manier is door vooral te investeren in een natuurlijk evenwicht. Zorg voor een goede bodem door deze te verbeteren. Trek natuurlijke vijanden zoals vogels aan en gebruik geen kunstmest. Zo kunnen de natuurlijke vijanden van de slak zich ook vermeerderen in je tuin en zullen ze de slakken voor je opeten. Ook is er nog een andere natuurlijke vijand die je zo af en toe los kunt laten in de moestuin, de Indische loopeend. Dit zijn top slakkeneters maar het is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar om een paar van deze leuke eenden in de tuin te houden. In de blog 'Wat kun je leren van The Biggest Little Farm?' leg ik er meer over uit.

  • Vangen

Naast het verhogen van de biodiversiteit kun je de slakken ook zelf wegvangen. Je gaat 's avonds met een emmer de tuin in om de slakken van de planten te plukken. Ook kun je een stukje zeil of een tegel bij je moestuin leggen. Onder de tegel is het overdag vochtig en de slakken zullen hier dus onder schuilen. Wanneer je de tegel optilt kun je ze elke dag gemakkelijk wegvangen. Zo hoef je niet 's avonds op slakkenjacht.

  • Aaltjes

Je kunt online aaltjes kopen. Dit zijn kleine beestjes (nematoden) die parasiteren op de slakken. Je kunt de aaltjes in een gieter bij het water doen en zo mee uitgieten bij je planten. De aaltjes gaan vanuit de bodem op zoek naar de slakken om ze te infecteren.

  • Hindernissen

Slakken houden niet van scherpe dingen op de grond. Zo kun je bijvoorbeeld houtsnippers, cacaodoppen, koffiedik of eierschalen op de grond rondom je planten strooien. De slakken gaan hier liever niet overheen maar het helpt niet altijd even goed. Zeker wanneer alles nat geregend is niet. Ook kun je hindernissen maken met bijvoorbeeld een koperstrip of zelfs schrikdraad. Dit werkt het makkelijkst wanneer je verhoogde bakken hebt en je het kopertape rondom de bak/pot kunt plakken.

Kopertape

  • Voorzaaien

Zaai je planten voor. Zo kun je ze wat groter in de tuin zetten en zijn ze beter bestand tegen plagen. Niet alleen tegen de slakken maar ook tegen bijvoorbeeld vogels.

  • Bierval 

Dit is een schaaltje of emmertje wat je ingraaft waar je een laagje bier in zet. Het zoete bier lokt de slakken, ze vallen in het bier en verdrinken.

  •  Afleidingsmanoeuvres

Afleidingsplanten voor slakken aanplanten is ook nog een optie. Slakken hebben wel een paar favorietjes in de moestuin. O.a. tagetes en hostas zijn favoriet.

  • Stank

Slakken houden niet van de geur van knoflook. Maak een knoflook extract en spray dit rond je planten.

Niet doen

  • Zout

Gebruik geen zout tegen slakken. Zout is niet alleen heel slecht voor slakken waardoor ze doodgaan maar ook voor de rest van je tuin. Planten en je bodemleven vinden het zout ook echt niet leuk en zullen ook het loodje leggen.

  • Slakkenkorrels

Er zijn een paar soorten slakkenkorrels. De chemische korrel hoef ik niet verder over uit te wijden lijkt me. Maar er zijn ook, zoals er mee geadverteerd word “100% natuurlijke slakkenkorrel”. En technische gezien is hier niets aan gelogen. Maar 100% natuurlijk betekend nog dat het dan niet schadelijk is. In deze slakkenkorrels zit ijzer(III)fosfaat. Dit is een natuurlijke stof maar in de hoeveelheid die in de slakkenkorrels voorkomt wel slecht voor de natuur. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het aantal regenwormen in de tuin afneemt Zeker wanneer een slak deze korrels heeft gegeten en daarna zelf wordt opgegeten door een vogel of egel zal deze ook ziek, of mogelijk zelfs dood gaan. Terwijl je nu juist de egels en vogels in je tuin wilt hebben tegen de slakken. Het is natuurlijk en als je geen andere keuze meer hebt kun je de natuurlijke slakkenkorrel gebruiken. Maar probeer eerst eens de anderen tips uit!

  • Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is gemaakt van microscopisch kleine algen met een glasachtige schaal. Het is ook een natuurlijk product, dood slakken maar ook praktisch elk ander insect in je moestuin wat ermee in aanraking komt. Niet echt wat je wilt dus.

Tamara
Door

Tamara

op 14 May 2023

Vraagje over de 'natuurlijke' korrels; je schrijft dat ze schadelijk zijn voor vogels, egels en regenwormen. maar via de link kom ik bij de korrels van Ecostyle op je website en daarbij staat dan weer dat ze onschadelijk zijn voor andere dieren?

Reactie plaatsen