Er zijn heel veel verschillende snoei gereedschappen te verkrijgen op de markt waarvan de meeste mensen in ieder geval wel een snoeischaar bezitten. Verder zijn er nog takkenscharen, boomzagen en natuurlijk het grove geschut; de kettingzaag. Wij bezitten zelf het hele spectrum maar ik gebruik de snoeischaar toch het allermeest. Ik zou dus ook adviseren om een echt goede snoeischaar te kopen.

 

Snoeischaren

Er zijn twee type snoeischaren: aambeeld en papegaaibek snoeischaren. Dat zegt je waarschijnlijk niks maar de juiste kiezen is wel erg belangrijk. Een papegaaibek snoeischaar heeft messen die langs elkaar glijden net als bij een schaar. Je snijd de tak als het ware doormidden. De aambeeld snoeischaar heeft een mes en een breed aambeeld. De tak wordt eigenlijk platgedrukt tussen beide delen en het mes drukt uiteindelijk de tak doormidden.

Ze hebben dus allebei een andere techniek en daardoor dus ook geschikt voor verschillende doeleindes. De papegaaibek is geschikt voor levend hout en de aambeeld snoeischaar is juist beter voor dood hout wat minder fijn snijdt. Ik gebruik zelf het liefst de papegaaibek snoeischaar omdat het meeste hout wat ik knip nou eenmaal levend is of heel dun dood materiaal. Deze snoeischaar van Okatsune gebruiken wij al jaren. 

Okatsune papegaaibek snoeischaar (links), aambeeld snoeischaar (rechts)

 

Takkenscharen

Bij de takkenscharen zien we eigenlijk hetzelfde onderscheid als bij de snoeischaren, een aambeeld schaar en een papegaaibek schaar. Met een takkenschaar kun je aanzienlijk dikkere takken knippen dan met een snoeischaar. Wij hebben sinds kort deze papegaaienbek takkenschaar van moestuinweetjes. Mocht je hier iets willen bestellen, met de kortingscode MOESTUIN.WELKOM krijg je €5,- korting op je eerst bestelling en met MOESTUIN.ADVIES 5% korting op je hele bestelling (altijd). Kortingscodes zijn niet te combineren.

 

 

Boomzagen

Een boomzaag is een wat minder gebruikt gereedschap, omdat mensen vaak voor wat dikkere takken toch direct overstappen op een kettingzaag. Wellicht komt dit omdat er een hoop troep wordt verkocht, echter wanneer je een echt goede boomzaag hebt zaag je door hout als boter. Sinds ik deze boomzaag heb gebruik ik zelden de kettingzaag meer.

Silky Zübat 330-7.5 Snoeizaag

De kettingzaag gebruik ik alleen voor hele dikke stammen (diameter 20 cm) of er moet heel veel hout gezaagd worden. De boomzaag is vlijmscherp en supersnel. Zo snel dat voor ik de kettingzaag aan heb ik eigenlijk al klaar ben met zagen en dan ook nog eens lekker stil, zonder stinklucht en is het veiliger. Wat wil je nog meer. 

Helaas worden er dus veel boomzagen verkocht die niet scherp zijn of slecht in elkaar zitten waardoor ze wiebelen. Dan duurt het zagen lang en is de snede niet netjes. Dat frustreert enorm. Dus denk je dat je een kettingzaag nodig hebt? Kijk dan eerst eens naar een goede boomzaag, zoals deze die wij al jaren gebruiken. 

 

Deze post bevat bol.com affiliate links.