Zaaimaterialen: welke keuzes zijn er?

Wanneer je gaat zaaien sta je er misschien niet direct bij stil hoe veel materialen er zijn om uit te kiezen die je kunnen helpen om je zaden beter te laten kiemen. Deze blog gaat over de materialen die je kan gebruiken bij het voorzaaien. Vaak kiezen mensen die net met een moestuin beginnen voor de goedkopere opties zoals wc rolletjes of goedkope potjes. Dat is helemaal niet erg maar er is natuurlijk een reden dat professionele kwekerijen voor andere materialen kiezen. De opkomst van zaden is dan gewoonweg vaak beter, de wortels ontwikkelen zich beter en het is makkelijker om veel te zaaien. Deze materialen zijn vaak wel iets duurder maar wanneer je de juiste spullen koopt zoals harde zaaitrays gaan deze jaren mee.

Zaaitray 

Zaaitrays zijn handig om op rijtjes groentes te zaaien. Je kan ze met zaaitray en al verplaatsen wanneer dat nodig is en alles zit stevig bij elkaar. Wanneer je een zaaitray gaat gebruiken vul je de zaaitray met zaaigrond, druk het lichtjes aan en daarna kan je de zaadjes in de grond gaan stoppen. Op deze manier ontwikkelen de zaadjes zich in individuele cellen en vormen ze een kluitje. Wanneer het plantje groot genoeg is kan je de plantjes met grond en al uit de zaaitray drukken en uitplanten. Wil je de zaaitray nog makkelijker in gebruik maken, gebruik dan zeker ook een onderstel en eventueel een kapje. Op het onderstel kan je de zaaitray neerzetten. Op het onderstel kan je dan water gieten waardoor de cellen in de zaaitray water op kunnen zuigen. Zo hoef je geen water van bovenaf te geven, blijven de zaden goed liggen en worden de cellen nooit te nat. Het kapje kan je gebruiken om de zaden van wat extra warmte te voorzien, vocht vast te houden in de cellen en het helpt tegen plaagdieren. Zo zijn je zaden goed beschermd wanneer ze bijvoorbeeld buiten staan. De combinatie van zaaitray, onderstel en kapje is perfect om veel zaailingen op te kweken.

Perspotjes

Perspotjes geven hetzelfde resultaat als een zaaitray alleen zitten de cellen niet in een plastic tray maar zijn de cellen los, op zichzelf staand. Met de perspottenpers pers je van zaaigrond een potje met een gaatje bovenin. In het gaatje kan je het zaad leggen en daarna kan je het gaatje dichtstoppen. Wanneer het zaadje kiemt groeien de worteltjes door het perspotje en wanneer het kiemplantje groot genoeg is kan je het plantje met potje en al uitplanten. Het voordeel van deze methode is dat je geen plastic gebruikt en dat je de potjes niet uit een zaaitray moet drukken. Het nadeel is dat je altijd wanneer je wilt gaan zaaien potjes moet persen. Bij een zaaitray ben je sneller van start dan wanneer je eerst nog potjes moet persen. Ook is een perspottenpers prijziger dan een paar zaaitrays maar de pottenpers zal bij goed onderhoud wel een leven lang meegaan.

Propagator

Een propagator is niets meer dan een onderbak met een deksel/kapje. Een soort minikasje dus en je kan het vergelijken met een zaaitray met kapje. In de propagator kan je zaaien, het kapje houdt extra warmte vast en ook vocht blijft beter gevangen onder het kapje. Wil je echter nog een stapje verder gaan dan kan je een verwarmde propagator aanschaffen. Deze heeft alle bovengenoemde voordelen maar wordt ook nog eens extra verwarmd. De goedkopere modellen verwarmen een standaard temperatuur boven de omgevingstemperatuur. Vaak is dit 5-8ºC graden. In een ruimte van 12ºC zal het in de propagator dus 17-20ºC worden. Ga je nog een stapje verder dan kom je bij de verwarmde propagator met thermostaat. Bij deze modellen kan je de temperatuur instellen. De propagator warmt op naar de ingestelde temperatuur en gaat dan uit. Wanneer de temperatuur weer te veel zakt zal de propagator zelf weer aan gaan. Zo heb je de perfecte temperatuur voor de zaden die je wilt laten kiemen. Dit komt echter wel met een flink prijskaartje. 


Zo zijn er veel opties om in te zaaien en er is er niet eentje beter dan de ander, je gebruikt ze gewoon op een andere manier en ze kunnen elkaar dus aanvullen. Wij hebben dus ook van alles een beetje om gebruik te kunnen maken van alle voor en nadelen.