Zaaimethodes

Als het over voorzaaien gaat komen er altijd veel termen voorbij. Zaaien onder koud glas, zaaien in een broeibak, zaaien in de kas, warm zaaien, voorzaaien, direct zaaien, breedwerpig zaaien en ga zo maar door. Ook zijn er nog veel verschillende materialen die je kan gebruiken zoals persblokjes, zaaitrays en propagators. Over de verschillende materialen leg ik iets uit in deze blog over zaaimaterialen. Ook is er nog onderscheid te maken tussen lichtkiemers , donkerkiemers en koudekiemers. Daarover meer in deze blog over speciale kiemers.

Koud en warm zaaien

Wanneer we het hebben over zaaien is vooral de factor temperatuur belangrijk. Zaad kiemt bij een bepaalde temperatuur. Bij het ene zaad ligt deze temperatuur hoger dan bij anderen zaden. Peperzaden kiemen vaak vanaf 18ºC terwijl radijs al vanaf 5ºC kan kiemen.

Warm zaaien gebeurd eigenlijk alleen binnen in huis of in een verwarmde propagator. Sommige mensen hebben een verwarmde kas buiten. Daar kan je ook warm in zaaien maar dat kost veel energie en geld. Je voegt bij warm zaaien dus energie toe om de temperatuur hoger te maken dan de buitentemperatuur waardoor zaden sneller en vroeger in het seizoen kunnen kiemen. Bij warm zaaien verwarmen we dus actief het klimaat rond de zaden.

Bij koud zaaien denken mensen vaak dat zaden gekoeld moeten worden maar dat is niet het geval. Er zijn wel zaden die een koude periode nodig hebben maar dat leg ik hier uit. Koud zaaien betekend niets meer dan zaaien in een temperatuur gelijk aan of iets warmer dan de buitentemperatuur. Er wordt dus niet actief verwarmd maar de zon kan bijvoorbeeld wel een kas of bak opwarmen.

Hieronder nog even de termen uitgelegd:
Warm zaaien - zaaien in een klimaat wat actief verwarmd wordt (elektrisch of met gas).

Koud zaaien - zaaien bij een temperatuur die gelijk is aan de buitentemperatuur.

Onder koud glas zaaien - zaaien in een onverwarmde kas of broeibak, de temperatuur wordt door de zon wat verhoogd.

Manieren van zaaien

Wanneer je gaat zaaien heb je 2 methodes, voorzaaien of direct zaaien. Voorzaaien betekend dat je gaat zaaien in bijvoorbeeld een zaaitray of perspotje. Het voordeel van voorzaaien is dat je de zaden overal kan neerzetten en ze altijd kan verplaatsen. Overdag kunnen ze buiten in de zon staan en ’s avonds kan je ze beschermen tegen eventuele kou door ze in de kas te zetten. Zo kan je eerder starten met zaaien door zaden in de warme kas of zelf binnen in huis al eerder te zaaien dan dat buiten zou kunnen. Ook kan je ze als het buiten hard regent beschermen door ze binnen te zetten en met een zaaikapje over de tray hebben plaagdieren zoals een muizen geen kans om de zaailingen op te eten.

De tweede methode is direct zaaien. Dat spreekt redelijk voor zich. Je zaait direct in de grond buiten. Dit kan netjes op rijtjes of je kan breedwerpig zaaien. Om op een rijtje te zaaien maak je een zaaigeultje en strooi je de zaadjes er in. Zo komen alle planten netjes op een rijtje te staan. Bij breedwerpig zaaien bereid je een zaaibed voor door het vlak te harken en strooi je de zaadjes er gewoon over. De planten komen dan niet netjes in rijtjes te staan maar kriskras door elkaar. Dit kan bijvoorbeeld bij groentes als spinazie en veldsla maar ook voor groentes die je daarna weer verspeend. Wanneer je de plantjes weer gaat verspenen gebruik je het zaaibed dus alleen om voor te zaaien en de plantjes ergens anders uit te planten op de juiste afstand.

Ik denk dat ik de meest verwarrende termen nu wel heb behandeld, rest mij nog een laatste tip: Lees altijd de informatie op het zakje. De kweker die het zaad in het zakje heeft gestopt geeft al veel informatie op het zakje. Probeer deze informatie dan ook op te volgen, zeker als beginner.

Xandra van Wijk
Door

Xandra van Wijk

op 24 Mar 2023

Hee, ik mis hier het zogenaamde zaaibed. Aan te raden of niet?

Reactie plaatsen