Wat is inbranden?

Bij het inbranden van een pan verhit je deze tot olie wordt opgenomen in de poriën van het ijzer van de pan. Op deze manier verkrijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag. 

Hoe moet je een pan inbranden?

Er zijn verschillende methodes om het te doen. Methode 1 is het gemakkelijkst, duurt echter wel wat langer maar is redelijk rook-vrij. Let op er kàn wel rook vrijkomen dus blijf in de buurt en zet eventueel een raampje open. Methode 2 gebruik ik zelf altijd en rookt wat meer maar is ook wat sneller. Dit vereist echter wel wat meer oefening.

Methode 1 – Uitleg video

  • (Stap 0, bij een gebruikte pan: verwijder roest met een schuursponsje)
  • Stap 1: Maak de pan goed schoon met wat warm water.
  • Stap 2: Droog de pan goed af.
  • Stap 3: Doe een halve theelepel olie die niet snel verbrand in de pan. Dus geen olijfolie maar bijvoorbeeld arachide- of lijnzaadolie.
  • Stap 4: Smeer deze olie daarna uit over de gehele pan. Dit kan met een stukje keukenpapier (geen pluisjes) of met een stukje doek. Er mogen geen dikke druppels op de pan zitten, alleen een dun laagje. Om de buitenkant van de pan te beschermen kun je deze ook meenemen met het oliën.
  • Stap 5: Doe de oven aan en zet de temperatuur rond de 200 graden Celsius.
  • Stap 6: Plaats een bakplaat bedekt met aluminiumfolie onder in de oven, deze vangt eventuele vallende olie op. Plaats het rooster halverwege de oven en leg de pan hier ondersteboven op.
  • Stap 8: Laat de pan anderhalf uur in de oven staan. Schakel daarna de oven uit en laat de pan in de oven afkoelen.
  • Stap 9: Na het afkoelen is je pan klaar voor gebruik.

Methode 2 – Uitleg video 

  • (Stap 0, bij een gebruikte pan: verwijder roest met een schuursponsje)
  • Stap 1: Maak de pan goed schoon met wat warm water.
  • Stap 2: Droog de pan goed af.
  • Stap 3: Zet de pan op het grootste en hoogste vuur en laat deze warm worden tot deze begint te  walmen.
  • Stap 4: Wanneer de pan gloeiend heet is giet je een halve theelepel olie die niet snel verbrand in de pan. Dus geen olijfolie maar bijvoorbeeld arachide- of lijnzaadolie.
  • Stap 5: Draai de pan lichtjes rond om de olie te  verspreiden.
  • Stap 6: Wrijf met een keukenpapiertje (let op, is heet) de olie naar alle niet geraakte oppervlakte.
  • Stap 7: Blijf de pan verwarmen tot de dunne laag olie verkleurd en uithard.
  • Stap 8: Verwijder eventuele overtollige olie uit de pan met een keukenpapiertje.
  • Stap 9: Wrijf de overtollige olie over de buitenkant van de pan om ook deze een beschermlaag te geven en brand deze in.
  • Stap 10: Laat je pan op het fornuis afkoelen. Daarna is deze klaar voor gebruik.

Uitleg video over het schoonmaken van je pan na gebruik vind je hier.