Zo kies je de beste groeilamp voor jouw planten
Het gebruik van groeilampen is nodig wanneer je vroeg in het jaar binnen in huis wilt gaan voorzaaien. Er is dan te weinig zonlicht om je planten goed te laten groeien. Omdat er te weinig licht op de planten valt zullen ze zelf proberen naar een lichtbron toe te groeien. De planten strekken zich naar de lichtbron waardoor hun steeltjes lang en dun worden. Zo kweek je zwakke planten die wanneer ze buiten worden uitgeplant makkelijk zullen knakken wanneer het waait. Om dit te voorkomen kunnen we de planten wat extra kunstlicht geven door met groeilampen te werken totdat de planten naar buiten kunnen.
Verschillende soorten lampen
Iedere werkende lamp geeft licht maar niet iedere lamp is een groeilamp. Hoe zit dat nou precies? Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren licht. In zonlicht vind je alle kleuren van de regenboog maar de piek van kleuren ligt binnen het groen-blauwe spectrum. Vandaar dat we de lucht als blauw zien. Plantenbladeren zien we als groen omdat planten de groene kleur uit zonlicht weerkaatsen. Zo valt het groene licht op onze ogen en zien we de plant als groen. Een plant gebruikt in tegenstelling tot wat veel mensen denken dus geen groen licht voor fotosynthese maar juist blauw en rood licht. Het groene licht wordt weerkaats en het blauwe en rode licht wordt opgenomen door de bladeren van de plant.
Zonlicht is voor ons oog het hele jaar hetzelfde maar in het voorjaar bestaat het licht uit meer blauwe tinten en in het najaar zit er meer rood in het licht. Dit heeft dus ook invloed op de planten. De lichtkleuren die de zon en lampen uitstralen worden aangeduid in graden Kelvin. Zo is 2700K meer rood en warm licht en 6500k blauw licht. Op deze manier kan je weten welke kleur licht een lamp heeft.
Planten die moeten groeien hebben meer behoefte aan blauw licht omdat de zon dat ook in het voorjaar geeft. Als we gaan voorzaaien hebben we dus het meest aan lampen die dit blauwe licht geven (6400-6500K). Wanneer we bijvoorbeeld peperplanten of tomatenplanten ook vruchten willen laten maken zouden we, wanneer de planten groter zijn, over moeten gaan op rood licht (2700K). Zo laten we de plant denken dat het later in het jaar is en er dus vruchten gevormd kunnen worden. LED lampen hebben soms ook nog de mogelijkheid om niet alleen blauw of alleen rood licht uit te stralen maar ook nog gecombineerd licht uit te stralen. Zo kan je de plant met 1 lamp van alle benodigde spectra voorzien door een schakelaar om te zetten.
Naast LED lampen zijn er nog meerdere keuzes maar over het algemeen worden door particulieren LED lampen en T-neon TL buizen het meest gebruikt. Het voordeel van de T-neon lampen is dat ze wat goedkoper zijn als de LED lampen. Het voordeel van LED lampen is dan weer dat ze een stuk minder stroom gebruiken en een langere levensduur hebben. Bij beide soorten groeilampen wordt de kleur aangegeven met graden Kelvin.
Een goed lamp uitkiezen
Wanneer je groeilampen wilt gaan aanschaffen bepaal je eerst de lengte die de lampen moeten hebben. Wij hebben bijvoorbeeld op onze propagator van 55cm breed lampen die 60cm breed zijn. Deze steken dus iets uit. Heb je een tafel waar de lampen boven komen te hangen kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor de lampen van 90 of 120 cm breed. Daarna maak je de keuze of je LED of T-neon lampen neemt. Uiteindelijk kies je de kleur die je nodig hebt of in het geval van LED kan je dus lampen kopen die beide lichtkleuren kunnen geven.
In de webshop hebben we 17 verschillende groeilampen, als het goed is kun je nu een keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Heb je nog vragen? Laat het weten in een reactie onder deze blog.