Hoe kies je een goede pan?

Ik kan je niet vertellen wat de perfecte pan is omdat dit per persoon verschillend is. Ik vind zelf de gietijzeren en plaatstalen pannen het prettigst. Je kunt ze gloeiend heet laten worden, wat het knapperig bakken van bijvoorbeeld aardappelen heel gemakkelijk maakt. Ze blijven hun warmte langer vasthouden, het zijn duurzame pannen, maar hebben als nadeel dat ze ontzettend zwaar zijn.

Ik zou nooit voor een pan gaan met teflon er in. Even een disclaimer omtrent PFOA, de kankerverwekkende stof in teflon. De antiaanbaklaag van teflon bevat al even geen PFOA meer maar of de anderen stoffen in teflon nou zo veilig zijn? Ik weet het niet. Maakt deze veiligheid voor je gezondheid je verder niet zo veel uit, zou ik alsnog aanraden een anderen pan te kiezen voor je prakkie omdat de antiaanbaklaag bij veel pannen redelijk snel slijt. Zeker wanneer je er met een vork in gaat lopen prikken en porren.

Ik koop persoonlijk het liefst een gezond, maar vooral ook duurzaam product waar ik, als het even kan, mijn hele leven mee kan doen zonder dat het stuk gaat!

Elke pan heeft voor- en nadelen. Ik ga hieronder wat voor en nadelen van verschillende pannen noemen en ik vergeet vast wel iets. Maar deze vind ik in ieder geval van belang. Bij gietijzeren pannen staat soms als nadeel dat deze kunnen breken als je ze laat vallen. Ik vind dit persoonlijk geen nadeel want geen enkele pan wordt er blij van als je hem laat vallen en dat is dus ook niet de bedoeling. Dit punt noem ik dus nergens.

 Gietijzeren pan


 Voordelen:

  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Gaat levenslang mee
  • Geen giftige onderdelen
  • Blijft lang op temperatuur
  • Geen losse onderdelen, bestaat (vaak) uit een geheel
  • De pan gaat steeds beter bakken
  • Kan in de oven

Nadelen:

  • Zwaar van gewicht
  • Onderhoud (kan roesten bij slecht onderhoud)
  • Er mogen geen zure ingrediënten in (dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan)
  • Kan niet in de vaatwasser
  • Iets meer werk qua onderhoud na het koken

Geëmailleerde pan van gietijzer


Voordelen:

  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Geen giftige onderdelen
  • Blijft lang op temperatuur
  • De pan gaat steeds beter bakken
  • Kan vaak wel in de vaatwasser
  • Kan in de oven

Nadelen:

  • Zwaar van gewicht
  • Het emaille kan stuk gaan, stukjes kunnen losbreken

Plaatstalen pan


Voordelen:

  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Gaat levenslang mee
  • Geen giftige onderdelen
  • Blijft lang op temperatuur
  • Geen losse onderdelen, bestaat (vaak) uit een geheel
  • De pan gaat steeds beter bakken
  • Kan in de oven

Nadelen:

  • Minder zwaar als gietijzer maar nog steeds best zwaar
  • Onderhoud (kan roesten bij slecht onderhoud)
  • Er mogen geen zure ingrediënten in (dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan)
  • Kan niet in de vaatwasser

Keramische pan


Voordelen:

  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Geen giftige onderdelen
  • Onderhoudsvrij
  • Licht van gewicht
  • Kan in de vaatwasser

Nadelen:

  • Anti-aanbakwerking neemt vaak af (kwaliteit keramiek afhankelijk)
  • Gaat niet levenslang mee
  • Kan vaak niet in de oven i.v.m. het handvat

Meerlaagse RVS pan


Voordelen:

  • Vaak geschikt voor alle warmtebronnen
  • Geen giftige onderdelen
  • Onderhoudsvrij
  • Lichter van gewicht als gietijzeren pannen
  • Kan in de vaatwasser

Nadelen:

  • Antiaanbaklaag werkt toch net wat anders als bij gietijzer en plaatstaal, is meestal wat minder fijn.

Pannen met PFOA vrije anti-aanbaklaag


Voordelen:

  • Vaak geschikt voor alle warmtebronnen
  • Onderhoudsvrij
  • Licht van gewicht
  • Kan in de vaatwasser

Nadelen:

  • Mogelijk giftige onderdelen
  • Anti-aanbaklaag slijt vaak snel (1jaar tot een paar jaar bij wat duurdere modellen)

Dit waren de voor- en nadelen die bij mij opkwamen. Heb je er ook een bedacht en vind je dat deze in de lijst opgenomen moet worden laat het dan hieronder weten.

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen in de wereld van de pannen en wat ik persoonlijk de beste pannen vind. Ik zal de pannen die wij zelf hebben hieronder nog even linken.

Wil je nou weten hoe je je gietijzeren of plaatstalen pan moet inbranden of moet schoonmaken na gebruik, check dan even deze blog.

De Buyer plaatstalen koekenpan, hebben we in 20, 24 en 28 cm

De Buyer Hapjespan 28cm

De Buyer Pannenkoekenpan 24cm

Gietijzeren koekenpan 25 cm

Petromax FT6 Gietijzeren pan / Dutch oven